Working Equitation – Miguel da Fonseca

Wat is Working Equitation?

De paardensportdiscipline Working Equitation vindt zijn basis in Zuid-Europese landen als Portugal, Frankrijk, Italie en Spanje. Daar werd op traditionele wijze te paard met runderen gewerkt. Het is inmiddels wereldwijd een serieuze wedstrijdsport, waarin paard en ruiter in vier verschillende onderdelen hun vaardigheden kunnen tonen.

De vier onderdelen zijn de dressuurproef, de stijltrail, de speedtrail en het veedrijven. Verwacht wordt dat de paarden licht aan de hulpen staan, moedig en wendbaar zijn. Teamwork en vertrouwen in elkaar zijn daarbij van essentieel belang.

Een goede technische dressuurmatige basis is noodzakelijk bij het rijden van de trails. Ook moet het paard vertrouwd zijn met runderen om dit zo veilig mogelijk uit te kunnen voeren.

In de competities kan er op vier verschillende niveaus gestart worden:

 

WE1 Instappers niveau
Het instapniveau is voor deelnemers of paarden, die voor het eerst op een Working Equitation wedstrijd zijn of er kennis mee willen maken. De dressuurproef is eenvoudig, stap, draf, galop, halt en achterwaarts, precisie is wel belangrijk. Het obstakelparcours, alleen op stijl, wordt in draf gereden. De paarden worden met twee handen gereden, op een trens.

 

WE2 Beginners niveau
De onderdelen op dit niveau leveren voor beginnende ruiters en de meeste paarden met een kort uitgebalanceerd lichaam weinig problemen op. De proeven zijn goed te rijden met elk paard dat goed aan de hulpen staat. In de dressuurproef komen nu een acht, wendingen om de voor- en achterhand, eenvoudige wissels en contragalop voor. Het obstakelparcours, alleen op stijl, wordt in galop gereden, met eenvoudige wissels. Er wordt met twee handen gereden, trens en/of stang mogen beide (stang wel met twee teugels).
Het werk met runderen kan als oefening worden gedaan.

 

WE3 Gevorderden niveau
Dit niveau is voor (ver)gevorderde ruiters en goed getrainde paarden, die al voldoende wedstrijdervaring hebben om op een gevorderd niveau te kunnen presteren. In de proeven komen nu zijwaarts, halve pirouettes in stap, verzamelde galop, middengalop en vliegende wissels voor. Het obstakelparcours wordt in galop gereden, met vliegende wissels. Er wordt zowel een parcours op stijl als een speed trail gereden. Er wordt met twee handen gereden, trens en/of stang mogen beide (stang wel met twee teugels). Werk met runderen vormt ook onderdeel van de wedstrijd.

 

WE4 Masters niveau
Open klasse voor professionals.
In de proeven komen nu ook galoppirouettes en -appuyementen en de vliegende galopwissels voor. Het obstakelparcours wordt zowel op stijl als op snelheid in galop gereden. Tevens worden alle proeven inclusief het runderenwerk  éénhandig op een stang gereden. Zou je kennis willen maken met deze nieuwe tak van de paardensport of juist meer wedstrijd gerichter willen trainen? Dan ben je van harte welkom tijdens onze trainingsdagen!

 

Wil je liever privé instructie om de puntjes op de i te zetten of een training op locatie?

Neem hierover contact met ons op.

 

Zie Agenda voor de actuele trainingsdagen.

 

 

Prijzen*:

€50 privé instructie, 60 min.

€30 per 2 combinaties, 60 min.

 

*Prijzen  excl. reiskostenvergoeding tenzij anders vermeld.

 

 

Clinic op locatie?

Wij komen ook op locatie een Working Equitation clinic of demonstratie verzorgen.

Neem dan contact met ons op.